fbpx

PRVI SNEG

Prvi sneg (igr.)
Reditelj: Hamy Ramezan
Zemlja: Finska
Godina: 2020.
Trajanje: 82’
Jezik: persijski, finski, engleski
Uloge: Shahab Hosseini, Aran-Sina Keshvari, Shabnam Ghorbani   
Produkcija: Elokuvayhtiö Oy Aamu

29.04. 2022. Početak: 21:00h

Ulaz: slobodan

 

- SINOPSIS

Trinaestogodišnjak Ramin Mehdipour i njegova porodica iz Irana žive u izbegličkom centru u Finskoj. Tek što Ramin počne da uživa u školskom raspustu, porodica dobija vesti da im je zahtev za azil odbijen. Podnose žalbu apelacionom sudu i nastavljaju sa svakodnevnim životom uprkos pretećoj opasnosti od deportacije. Ramin tada kreće u novi razred i svaki momenat, svako novo prijateljstvo mu je dragocenije nego ikad pre.

O REDITELJU

Hami Ramezan je finsko-iranski filmski režiser i scenarista. Završio je smer za filmsku režiju na Fakultetu kreativnih umetnosti u Farnhamu 2007. godine i od tada je realizovao nekoliko kratkometražnih i dokumentarnih filmova.

Ramezan je osvojio nagradu za najbolji kratki narativni film na Tribeka filmskom festivalu 2015. godine za kratkometražni film Slušaj (Kuuntele, 2014, ko-režija/ko-autor sa Rungano Nioni) koji se kvalifikovao i za Oskara. Njegov film je takođe nominovan za Evropske filmske nagrade (2015) i ušao u izbor Nedelje režisera tokom Filmskog festivala u Kanu 2014. godine.

Ramezanov kratkometražni film Ključevi Raja (Paratiisin Avaimet, 2014) zadivio je međunarodni festivalski krug i osvojio je četiri nagrade na Tampere filmskom festivalu, uključujući prestižnu nagradu Risto Jarva.

Preko ograde (Viikko ennen vappua, 2009) je bio svetski hit, prikazivan na više od 40 međunarodnih  festivala i osvojio je osam nagrada, uključujući Najbolji kratkometražni film u Torontu, Najbolji igrani film na festivalu Curtocircuito u Santiago de Komposteli i posebno priznanje na Festivalu kratkometražnog filma u Klermont-Ferandu.

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *