fbpx

16. TURNEJA SLOBODNE ZONE

Filmski festival Slobodna zona kreće na 16. po redu Turneju i u okviru ovogodišnjeg izbora filmova donosi najnovije dokumentarne i igrane filmove koji su bili izuzetno zapaženi na globalnoj angažovanoj filmskoj sceni. Pažljivom selekcijom tima festivala prikazaće se filmovi koji su osvajali najveće nagrade i/ili pokazali izuzetan potencijal kod publike i kritike od Berlina do Kana i drugih velikih svetskih filmskih manifestacija.

16. Turneja Slobodne zone biće organizovana od sredine marta do sredine juna u preko 50 gradova i opština u Srbiji, a ove godine, pored ukazanog poverenja starih partnera, posebno je zadovoljsto ostvarena saradnja sa znatnim brojem novih lokalnih partnera, te će se u mnogim mestima u Srbiji filmovi sa našeg Festivala igrati po prvi put.

SELEKCIJA NAJGLEDANIJIH FILMOVA PROŠLOGODIŠNJEG FESTIVALA

Publika širom Srbije imaće priliku da pogleda čak devet filmova među kojima će se naći pobednik prošlogodišnje Slobodne zone, film Profesor Bahman i njegovi časovi, ozbiljan dokumentarac o strpljivom profesoru iz malog grada Nemačke; zatim jedan od najgledanijih filmova 17. Zone Najlepši dečak na svetu koji donosi priču o Bjornu Andresenu koga Lukino Viskonti bira da glumi Tađa u njegovom filmu Smrt u Veneciji i proglašava ga personifikacijom lepote.

Publika će imati priliku da bolje upozna Gretu Turnberg kroz film Ja sam Greta, trenutno najpoznatiju ekološku aktivistkinju koja zna o klimatskim promenama više od 97% svetskih političara.

Zatim, lice i naličje frilensera koji zarađujući pružajuću usluge na Uberu, Amazonu i drugim velikim platfomrama. Zabavi je došao kraj je savremeni dokumentarac koji se bavi nepostojećim radničkim pravima.

Kroz svedočenja izraelskih vojnika, novi dogumentarac Avija Mogbrabija, donosi priču o okupaciji palestinskih teritorija na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze. Mograbi od istorijskih činjenica konstruiše ironični priručnik kako okupirati tuđu teritoriju na više o 50 godina u filmu Prve 54 godine: skraćeni priručnik za vojnu okupaciju.

Igrani film Bez kanjanja donosi priču o vojnicima. Sada su u pitanju holandski vojnici na mirovnoj misiji na Bliskom Istoku, čije će živote zauvek promeniti susret sa lokalnim dečakom čiju su kozu slučajno ubili.Na repertoaru je i dokumentarac Fejt i Branko, film koji govori o braku dvoje muzičara, Fejt koja iz Engleske putuje u Srbiju da upozna romsku muziku i Branka, violinistu romskog porekla u kojeg se zaljubljuje.

U okviru Turneje mlađa publika (14+), ali i starija, moći će da pogleda filmove Prvi sneg, igrani finski film o 13-godišnjem Irancu čija porodica čeka azil u Finskoj, i Moj tata hot dog, film o ćerki koja je svom ocu podrška na putu promene karijere na koji je krenuo. Dok ga svi osuđuju, ona ga podržava u ostvarenju snova, i veruje da će on postati glumac. Ponudom filmova za mlađu publiku motivišu se partneri da u saradnji sa lokalnim školama organizuju projekcije za srednjoškolce.

SVI FILMOVI NA TURNEJI SU BESPLATNI

Ponudom filmova za mlađu publiku motivišu se partneri da u saradnji sa lokalnim školama organizuju projekcije za srednjoškolce.

Ideja Turneje Slobodne zone jeste decentralizacija kulture i želja da se filmski sadržaj učini dostupnim publici u gradovima i manjim mestima u kojima možda ni ne postoje bioskopi. Kao i svake godine, svi filmovi na Turneji biće besplatni!

VIDIMO SE U SLOBODNOJ ZONI!

FILMSKI PROGRAM TURNEJE

PROGRAM PO GRADOVIMA

PRIJATELJI TURNEJE

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *